apestaartjes

E-mailloze vrijdag

Vandaag is het blijkbaar e-mailloze vrijdag, een dag die in het leven is geroepen met als doel de werkdruk te verlichten. Maar mag ik eerlijk zijn? Voor mij hoeft dat niet zo nodig. E-mail heeft voor mij als vertaler de werkdruk juist enorm verlaagd!

Als iets nostalgisch denk ik terug aan mijn eerste baan, waar de fax de hele dag door irritant stond te ratelen op de achtergrond. We moesten regelmatig een koerier inschakelen om teksten (geprint of op diskette) op tijd bij externe vertalers en klanten te krijgen, waarbij we soms zelf maar achter het stuur kropen om alles op tijd geleverd te krijgen. En dat was dan nog alleen maar in Nederland. Hoe groter de afstand, hoe groter vaak de uitdaging was.

Inmiddels zet ik ‘s ochtends mijn computer aan en de berichten uit andere tijdzones staan op me te wachten, gewoon in hetzelfde rijtje als berichten van enkele kilometers verderop.

Research

Of wat te denken van de ‘lessen opzoeken’ tijdens mijn opleiding? Met een zoekopdracht werden we door onze docent losgelaten in een bibliotheek. We moesten binnen een bepaalde tijd het juiste antwoord zien te vinden in al die rijen en rijen met boeken. Zou het ons lukken?

Goed, dat heeft feitelijk meer met internet in het algemeen te maken dan specifiek met e-mail, maar toch. Via mijn browser heb ik tegenwoordig in een handomdraai toegang tot een veelvoud aan naslagwerken; een bibliotheek heb ik al jaren niet meer van binnen gezien. Feit is dat de digitalisering van de afgelopen 20 jaar het werken als vertaler voor mij juist stukken relaxter heeft gemaakt, iets wat ik me op deze ‘e-mailloze vrijdag’ dubbel en dwars besef.

Dus voor mij geen e-mailloze vrijdag. Stuur mij uw berichten van over de hele wereld en ik zal antwoorden, ook vandaag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *